Szukaj samochodu na wynajem

Kraj:

Odbiór:

Data odbioru:

Zwrot:

Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
INTERNETOWY PRZEWODNIK PO KRECIE   >>>HISTORIA I KULTURA KRETY  >>>PRZEPISY KULINARNE  >>>PRZYSTAWKI  >>>TZATZYKI 

Tzatzyki

 

Przepis na tzatzyki jest banalnie prosty, potrzebujemy zaledwie kilka produktów

 

1.      Gęsty, grecki jogurt.           4. Oliwa z pierwszego tłoczenia ( extra virgin )          

2.      Zielony ogórek 1 szt.         5.  Czosnek ( 1-3  ząbki, w zależności od smaku )

3.      Cytryna 1 szt.                      6. Przyprawy ( pieprz, sól, jeśli mamy, to dill )

 

Ogórek ścieramy na tarce o średnich oczkach, za pomocą ręczników papierowych odsączamy nadmiar wody.Odciśnięty ogórek mieszamy w miseczce z jogurtem, następnie czosnek przeciskamy przez praskę oraz dodajemy do reszty (zacznijmy od 1 ząbka, w razie czego zwiększmy jego ilość).  Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (najlepiej najpierw jedną łyżeczkę, jeśli będzie za mało, wówczas dajmy więcej). Dolewamy oliwę (2 łyżki stołowe), doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dillem.

Dip okrywamy folią spożywczą i wkładamy na jakiś czas do lodówki, aby smaki się przegryzły.

GOTOWE!

 

Tzatzyki podawane jest do wielu potraw, najczęściej jednak można je spotkać jako przystawkę,  jedzone z chlebem. Bardzo dobrze komponuje się z grillowanym mięsem, z warzywami oraz z chlebkami pita.

Booking.com
sluchawka ikona slash fb ikona

Wszelkie prawa zastrzeżone ©2013-2023 wiemgdziejade.pl