Tzatzyki
Przepis na tzatzyki jest banalnie prosty, potrzebujemy zaledwie kilka produktów
1. Gęsty, grecki jogurt. 4. Oliwa z pierwszego tłoczenia ( extra virgin )
2. Zielony ogórek 1 szt. 5. Czosnek ( 1-3 ząbki, w zależności od smaku )
3. Cytryna 1 szt. 6. Przyprawy ( pieprz, sól, jeśli mamy, to dill )
Ogórek ścieramy na tarce o średnich oczkach, za pomocą ręczników papierowych odsączamy nadmiar wody.Odciśnięty ogórek mieszamy w miseczce z jogurtem, następnie czosnek przeciskamy przez praskę oraz dodajemy do reszty (zacznijmy od 1 ząbka, w razie czego zwiększmy jego ilość). Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (najlepiej najpierw jedną łyżeczkę, jeśli będzie za mało, wówczas dajmy więcej). Dolewamy oliwę (2 łyżki stołowe), doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dillem.
Dip okrywamy folią spożywczą i wkładamy na jakiś czas do lodówki, aby smaki się przegryzły.
GOTOWE!
Tzatzyki podawane jest do wielu potraw, najczęściej jednak można je spotkać jako przystawkę, jedzone z chlebem. Bardzo dobrze komponuje się z grillowanym mięsem, z warzywami oraz z chlebkami pita.