Kreteńska kuchnia
Kreteńska kuchnia jest bardzo smaczna, zdrowa i zróżnicowana. Pełna warzyw przygotowywanych na różnorakie sposoby, soczystych mięs, pysznych ryb, owoców morza i wspaniałych aromatów świeżych ziół. Kreteńczycy w tawernach oraz restauracjach jedzą inaczej niż w Polsce - w naszym kraju każdy zamawia danie dla siebie, a oni zamawiają dla wszystkich dużą ilość tak zwanych 'mezes' (przystawek), które kładzione są na środku stołu, a każdy uczestnik biesiady dostaje mały talerzyk i nakłada sobie to, co chce. Właśnie taki sposób kosztowania specjałów kuchni kreteńskiej gorąco polecamy, jest to bowiem dobry sposób na nie tylko skosztowanie wszystkich przysmaków, ale też na miłe spędzenie czasu z przyjaciółmi :)
Niejednokrotnie można spotkać się z tym, że Grecy dosiadają do stołu dopiero późnym wieczorem. Nie są to rzadkie wypadki, bowiem taka pora dnia, bez palącego słońca oraz zaduchu, daje możliwość swobodnego dzielenia się z rodziną wrażeniami przy jednoczesnym kosztowaniu pysznej kuchni. Te dwa elementy – kuchnia oraz rodzina są dla Kreteńczyków bardzo ważne, dlatego też niejednokrotnie można spotkać się z tym, że tawerny prowadzone są właśnie przez całe rodziny.
Poniżej zamieściliśmy opisy najbardziej znanych greckich produktów, zapraszamy również do działu „przepisy kulinarne”, gdzie zamieszczać będziemy przepisy na smaczne, greckie dania.
Grecki jogurt
Jeden z najbardziej popularnych, greckich produktów na całym świecie. Jogurt grecki ma bardzo zwartą konsystencję, na wzór tradycyjnego jogurtem a sera. Taka konsystencja powstaje poprzez usunięcie serwarki - poprzez filtrowanie lub odkapanie. Ten przysmak zrobiony jest z mleka krowiego i wykorzystywany jako baza do wielu innych potraw. Najbardziej popularną jest znane na całym świecie ‘tzatziki’. Ostatnimi czasy na półkach polskich marketów pojawiły się gotowe serki, jogurty itp. ,które mają imitować tzatziki, jednak każdy, kto takowe skosztuje, a pamiętać będzie smak greckiego tzatzyki, wiedzieć będzie, jak bardzo w smaku się one różnią.
Dodatkowo tzatzyki, które wykonamy sami w domu będą z wybranych przez nas siebie produktów, bez żadnych ulepszaczy, jak „witaminy chińskiej” , czyli szkodliwego glutaminianu sodu.
Przepis na domowe tzatzyki można znaleźć w zakładce "Przepisy kulinarne - przystawki".
Sery
Co prawda Grecy nie mają tak bogatej historii serów, jak Francuzi, jednak któż nie słyszał chociażby o znanej fecie? Na uwagę zasługuje również parę innych serów, których to część po krótce została opisana poniżej.
Feta (gr. Φέτα; słowo to oznacza również „plaster”) – królowa greckich serów
Któż nie zna smaku pysznego, białego sera, który idealnie pasuje do kanapek, do sałatki i wielu innych dań…?
Feta jest serem pochodzącym z Grecji, a nazwa ta zastrzeżona jest wyłącznie dla serów tego pochodzenia, jakkolwiek, festa jest jednym z najchętniej podrabianych serów na całym świecie. Ileż to na półkach sklepowych mamy serów, serków i sero-podobnych produktów, których nazwa kojarzyć ma się nam z tą prawdziwą, grecką fetą…? Prawdziwa feta powstaje z połączenia mleka krowiego oraz koziego, przy czym ilość tego drugiego zazwyczaj wynosi od 5 do 10 % całej masy.
Jest to ser pełnotłusty, kruchy, nadaje się do potraw powstających z wysokiej temperaturze – bardzo dobrze się topi, a przede wszystkim jest wyjątkowo smaczny:)
Graviera ( gr. Γραβιέρα )
Grawiera plasuje się na drugim miejscu na liście najpopularniejszych greckich serów, przy czym powstaje ona głównie na Krecie.
Jest to dosyć twardy ser, posiadający charakterystyczną żółtą skórkę. W większości przypadków, graviera produkowana jest z mleka owczego, jednak można też znaleźć graviery powstające z mleka owczego z domieszką mleka koziego.
Ser ma lekko orzechową nutę, nie jest za ostry i wyśmienicie pasuje z…miodem :)
Nie znając takiego połączenia, można być zdziwionym widząc po raz pierwszy Kreteńczyka, który z błogim uśmiechem pałaszuje trójkąt graviery obficie polany miodem. Jedną z lepszych decyzji w życiu, będzie przyłączenie się do niego i zrozumienie, skąd ten uśmiech.
Uwaga, jeśli macie ochotę na gravierę, a Wasze zapasy skończyły się, to możecie ją nabyć u naszego partnera, który sprowadza ją dla Was prosto z Grecji, wystarczy dodać ją do koszyka :)
Uwaga, jeśli macie ochotę na gravierę, a Wasze zapasy skończyły się, to możecie ją nabyć u naszego partnera, który sprowadza ją dla Was prosto z Grecji, wystarczy dodać ją do koszyka :) -
Link do sklepu graviera
Dla naszych klientów przygotowany został kod rabatowy 10%, uaktywnie się po wpisaniu hasła 'wiemgdziejade' :)
Kefalotyri ( gr. Κεφαλοτύρι)
Kolejny grecki ser powstający z mleka owczego, z mleka koziego lub z połączenia obydwu. Kefalotyri jest znacznie twardszy od graviery, jest też bardziej słony oraz bardziej ostry. Ze względu na duży poziom twardości, kefalotyri jest często smażony w panierce na patelni, podawany jest wtedy jako „saganaki cheese”, często używa się go również jak parmezanu – tartego do spaghetti.
Jeśli będąc w Polsce najdzie nas ochota na kefalotyri, a domowe, greckie zapasy wyczerpią się, kefalotyri możemy kupić w internecie, np. tutaj
Miód
Grecja słynie również z pysznego miodu, na Krecie do najpopularniejszych należy miód tymiankowy, można się również spotkać miodem sosnowym. To właśnie miód tymiankowy z Krety uchodzi za jeden z lepszych na świecie, chwali się go za wspaniały aromat ziół oraz wyjątkowy smak.
Dzięki posiadaniu tak dobrego miodu, Grecja słynie z równie pysznych deserów, których to właśnie miód jest jednym z głównych składników.
Chcąc zakupić miód dla siebie, należy uważać na miody sprzedawane w sklepach turystycznych. Te, mimo że sprzedawane są z słoiczkach z napisem „Made in Creta”, przyjeżdżają na wyspę z…Chin.
καλή όρεξη!!
Kalioreksi – smacznego! :)