Szukaj samochodu na wynajem

Kraj:

Odbiór:

Data odbioru:

Zwrot:

Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
INTERNETOWY PRZEWODNIK PO KRECIE   >>>HISTORIA I KULTURA KRETY  >>>PRZEPISY KULINARNE  >>>PRZYSTAWKI  >>>FAVA 

Fava (gr. φαβα) - żółta pasta z grochu, przysmak Santorynu

 

 

Będąc w Grecji, pewnie każdy z nas miał okazję spróbować, lub przynajmniej spotkać się z zółtą pastą posypaną cebulą. Fava, bo tym jest owa pasta, jest smacznym i pożywnym daniem, które podawane jest jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Najlepsza powstaje na Santorynie, jednak nie mając favy santoryńskiej, możemy przyrządzić ją w domu z żółtego, łuskanego grochu.

Wykonanie pasty zajmie nam 30minut, jest banalnie proste, ale przy tym smaczne i zdrowe.

Serdeczenie zachęcamy do podzielania się z nami Waszymi spostrzeżeniami odnośnie przepisu, możecie go również zobaczyć na naszym fanpage'u na facebooku w zakładce 'notatki'.

 

SKŁADNIKI:

1.Żółty groch łuskany (lub fava przywieziona najlepiej z Santorynu :)) – 100gram

2.Czerwona cebula – 1 sztuka

3.Oliwa z oliwek, extra virigin – parę łyżek/pół szklanki

4.Listek laurowy, sól, pieprz,

5.Cytryna

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Groch (favę) należy zalać wodą tak, aby go całkowicie przykrywała, zostawić  na 10-15minut do namoczenia, dokładnie całość wypłukać.

2. Ponownie zalać groch, dodać listek laurowy, gotować na małym ogniu do miękkości grochu pod przykryciem. Kiedy woda odparuje lub groch będzie miękki (wówczas należy odlać pozostałą wodę, usuwamy również liść), należy go zmielić blenderem (lub malakserem) i przyprawić poprzez dodanie soli i pieprzu.

3. Pastę należy obficie polać oliwą, skropić do smaku cytryną i posypać drobno poszatkowaną cebulą.

4. GOTOWE!

 

Zazwczyaj favę podaje się na zimno, koniecznie ze świeżym pieczywem.

Tak banalne a tak proste :)

 

SMACZNEGO! καλι ορεξι!

Booking.com
sluchawka ikona slash fb ikona

Wszelkie prawa zastrzeżone ©2013-2023 wiemgdziejade.pl