Szukaj samochodu na wynajem

Kraj:

Odbiór:

Data odbioru:

Zwrot:

Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
INTERNETOWY PRZEWODNIK PO KRECIE   >>>HISTORIA I KULTURA KRETY  >>>PRZEPISY KULINARNE  >>>PRZYSTAWKI  >>>CHLEB PITA 

Chleb pita

 

 

Chleb pita jest bardzo smacznym pieczywem, które zna chyba każdy. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka podstawowych składników, wykonanie chleba nie zajmuje wiele czasu a jego smak zachwyca swoją prostotą.

 

 

SKŁADNIKI na 5 małych porcji

 

- 7gram świeżych drożdży

- 1,5 szklanki mąki pszennej ( najlepiej połączyć typ 650 z mąką pszenną razową, szklanka zwykłej, pół szklanki razowej ), dodatkowo łyżka mąki

- łyżeczka cukru

- pół łyżeczki soli

- ok 3/4 szklanki wody

- Parę łyżek mleka

- 1 łyżka oliwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE

 

Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu drożdżowego. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy je z cukrem, łyżką mąki, zalewamy paroma łyżkami letniego mleka (nie za ciepłe, nie za zimne). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.

 

 

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz wodę. Całość wyrabiamy, w razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto powinno być dosyć elastyczne, ale nie powinno się zbytnio kleić do rąk. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę, ugniatamy ciasto jeszcze chwilę.

 

Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1-2godziny do wyrośnięcia.

 

Nagrzewamy piekarnik do 230stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość, zanim zaczniemy je dzielić na porcje, uderzamy w nie pięścią, aby pozbyć się nagromadzonego w środku powietrza.

 

Odrywamy kawałki ciasta, formujemy z nich cienkie placki (można wałkiem, ale palce też się świetnie sprawdzą w tej roli), ok 0,5cm grubości, mogą być cieńsze.

 

 

Wkładamy pity do nagrzanego piekarnika na ok. 5minut. Ciasto powinno być zarumienione od spodu.

 

Gotowe i wystudzone pity można przeciąć, otrzymując kieszonkę, którą można wypełnić dowolnym farszem.

 

Jeśli chcemy zamrozić część ciasta, robimy to po jego wyrobieniu, ale przed wyrastaniem. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

 

Żeby zobaczyć więcej zdjęć z przygotowania chlebka, zapraszamy na nasz fanpage na facebooku, gdzie znajduje się fotorelacja :)

Booking.com
sluchawka ikona slash fb ikona

Wszelkie prawa zastrzeżone ©2013-2023 wiemgdziejade.pl