Chleb pita
Chleb pita jest bardzo smacznym pieczywem, które zna chyba każdy. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka podstawowych składników, wykonanie chleba nie zajmuje wiele czasu a jego smak zachwyca swoją prostotą.
SKŁADNIKI na 5 małych porcji
- 7gram świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mąki pszennej ( najlepiej połączyć typ 650 z mąką pszenną razową, szklanka zwykłej, pół szklanki razowej ), dodatkowo łyżka mąki
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- ok 3/4 szklanki wody
- Parę łyżek mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu drożdżowego. Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy je z cukrem, łyżką mąki, zalewamy paroma łyżkami letniego mleka (nie za ciepłe, nie za zimne). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz wodę. Całość wyrabiamy, w razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto powinno być dosyć elastyczne, ale nie powinno się zbytnio kleić do rąk. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę, ugniatamy ciasto jeszcze chwilę.
Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1-2godziny do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 230stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość, zanim zaczniemy je dzielić na porcje, uderzamy w nie pięścią, aby pozbyć się nagromadzonego w środku powietrza.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy z nich cienkie placki (można wałkiem, ale palce też się świetnie sprawdzą w tej roli), ok 0,5cm grubości, mogą być cieńsze.
Wkładamy pity do nagrzanego piekarnika na ok. 5minut. Ciasto powinno być zarumienione od spodu.
Gotowe i wystudzone pity można przeciąć, otrzymując kieszonkę, którą można wypełnić dowolnym farszem.
Jeśli chcemy zamrozić część ciasta, robimy to po jego wyrobieniu, ale przed wyrastaniem. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Żeby zobaczyć więcej zdjęć z przygotowania chlebka, zapraszamy na nasz fanpage na facebooku, gdzie znajduje się fotorelacja :)