Szukaj samochodu na wynajem

Kraj:

Odbiór:

Data odbioru:

Zwrot:

Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
INTERNETOWY PRZEWODNIK PO KRECIE   >>>HISTORIA I KULTURA KRETY  >>>PRZEPISY KULINARNE  >>>DESERY  >>>Kalitsounia 

Kalitsounia (gr. Καλιτσούνια), czyli słodki, serowy specjał prosto z Krety

 

 

Kalitsounia (gr. Καλιτσούνια), to pyszne, małe ciastka wypełnione słodką odmianą miękkiego sera Mizithra, powstającego z mleka owczego lub koziego.

Kalitsounia dostaniemy w każdej kreteńskiej cukierni i w większości piekarni, jest to również przysmak, który gości na każdym kreteńskim stole w trakcie Wielkanocy.

 

Składniki potrzebne na blachę małych kalitsounia:

 

1.       Poł kg sera Mizithra – jeśli go nie mamy, możemy użyć ricotty albo mocno przemielonego, dowolnego sera owczego

2.       Ok. 10gram świeżych drożdży

3.       Ok. 500gram mąki pszennej

4.       1/3 szklanki oliwy

5.       1//3 szklanki cukru + ok. ½ szklanki cukru

6.       Cynamon

7.       2 jajka + 1 żółtko

8.       Cytryna/lemonka lub pomarańcza

9.       Ok 1/3 szklanki ciepłego mleka

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA

 

Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy łyżeczką cukru, łyżką mąki i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Rozprowadzamy, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie łączymy oliwę z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego przesiewamy mąkę, wlewamy oliwę wymieszaną z cukrem. Dokładnie mieszamy, następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

 

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA

 

Ser mieszamy z cukrem, jeśli mamy ser owczy, który nie jest idealnie miękki, musimy go dokładnie zemleć. Dodajemy żółtko, cynamon (ok. łyżeczka), startą skórkę z małej lemonki/cytryny lub z połowy pomarańczy. Dokładnie wszystko mieszamy ze sobą, sprawdzamy, czy jest dostatecznie słodkie. W razie potrzeby – dosładzamy.

PRZYGOTWANIE KALITSOUNIA

 

Ciasto dzielimy na mniejsze części, bierzemy pierwszą z nich, resztę chowamy pod ścierką.

Rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki. Na środek każdego placka nakładamy nadzienie. Naciągając brzegi, zlepiamy je ze sobą tak, aby farsz był oblepiony ciastem.

Powtarzamy czynność do wykorzystania całego ciasta i farszu.

Zostawiamy na ok. 2 godziny przykryte ściereczką.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180stopni.

Kalitsounie podsypujemy z wierzchu cynamonem , a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20minut (do zarumienia się).

 

Te małe, pyszne mini serniczki najlepsze są wtedy, kiedy sią jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień są równie wyborne.

 

Przepis oraz więcej zdjęć możecie znaleźć na naszym fanpage’u na facebooku! :)

 

 

 

Booking.com
sluchawka ikona slash fb ikona

Wszelkie prawa zastrzeżone ©2013-2023 wiemgdziejade.pl