Szukaj samochodu na wynajem

Kraj:

Odbiór:

Data odbioru:

Zwrot:

Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
INTERNETOWY PRZEWODNIK PO KRECIE   >>>HISTORIA I KULTURA KRETY  >>>PRZEPISY KULINARNE  >>>DESERY  >>>Baklava 

 

Baklava

 

 

 

Składniki:

 

- połowa opakowania ciasta filo (phyllo, możecie je np. kupić w tesco - - KLIK  )

- Masło ( ok 100-120gram)

- ok 300gram orzechów ( zazwyczaj włoskie i pistacje, ale można dać dowolne)

- po ok 1/3 łyżeczki mielonych goździków i kardamonu, pół łyżeczki cynamonu

- kora cynamonowa

- ok pół szklanki cukru

- ¾ szklanki wody

-  łyżka  wody różanej

- 3 łyżki miodu

- 2 łyżki soku z cytryny

 

 

Jeśli  do naszej baklavy używamy mrożonego ciasta phyllo, należy je wcześniej wyjąć, aby spokojnie zdążyło się rozmrozić.

Rozpuszczamy masło, dajemy mu przestygnąć, mielimy lub tłuczemy drobno orzechy.

Orzechy mieszamy z dwiema łyżkami cukru (lub jedną jeśli ktoś woli mnie słodkie, całość i tak będzie jeszcze oblana syropem), cynamonem oraz dwiema łyżkami stopionego masła.

Istnieją dwa sposoby przygotowywania baklavy, wybierzcie ten, który Wam bardziej pasuje.

 

Sposób 1:

1.       Rozkładamy w blaszce pierwszy płat ciasta phyllo, smarujemy go rozpuszczonym masłem, kładziemy następny płat, który również smarujemy masłem. W zależności od tego ile chcemy warstw, na tyle części dzielimy nasze wszystkie płaty ciasta phyllo.

2.       Jeśli mamy np. 9 plastrów i chcemy 2 warstwy nadzienia, po pierwszy 3 płatach dodajemy zmieszane z przyprawami i masłem orzechy. Następnie kładziemy kolejne 3warstwy ciasta, pamiętając o każdorazowym smarowaniu ich masłem. Dodajemy orzechy i ostatnie 3 warstwy ciasta, które będą górą baklavy. Ostatni płat phyllo również smarujemy masłem.

 

3.       Całość kroimy w romby lub prostokąty i wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy od 30minut do godziny – ciasto musi się ładnie przyrumienić na złoty kolor.

 

Sposób 2:

1.       Ciasto phyllo należy rozłożyć na blacie, widoczny plaster nasmarować masłem.

2.       Na mniej więcej 1/3 ciasta rozłożyć orzechowy farsz, następnie zwinąć całość zwinąć tak, aby powstał rulon.

3.       Posmarować masłem kolejny płat, poprzedni rulon owinąć raz jeszcze, powtarzając czynność 3-4 razy, w zależności od tego ile chcemy, aby baklava miała warstw.

4.       Gotowe rulony wyłożyć w natłuszczonym naczyniu, w którym będziemy je zapiekać. Ruloniki posmarować masłem i następnie pokroić w kawałki.

5.       Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 30-60minut, aż do złocistego koloru.

 

Przygotowujemy syrop

 

W rondelku podgrzewamy wodę, dodajemy korę cynamonową, wodę różaną, cukier, cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotować około 10minut, pod koniec dodać miód i gotować jeszcze 2minuty.

Wyjęta z piekarnika ciasto polać syropem, zostawić do przestygnięcia.

 

GOTOWE! 

Przepis znajdziecie również na naszym fanpage'u na facebook'u, do którego serdecznie zapraszamy!

Booking.com
sluchawka ikona slash fb ikona

Wszelkie prawa zastrzeżone ©2013-2023 wiemgdziejade.pl