Baklava
Składniki:
- połowa opakowania ciasta filo (phyllo, możecie je np. kupić w tesco - - KLIK )
- Masło ( ok 100-120gram)
- ok 300gram orzechów ( zazwyczaj włoskie i pistacje, ale można dać dowolne)
- po ok 1/3 łyżeczki mielonych goździków i kardamonu, pół łyżeczki cynamonu
- kora cynamonowa
- ok pół szklanki cukru
- ¾ szklanki wody
- łyżka wody różanej
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Jeśli do naszej baklavy używamy mrożonego ciasta phyllo, należy je wcześniej wyjąć, aby spokojnie zdążyło się rozmrozić.
Rozpuszczamy masło, dajemy mu przestygnąć, mielimy lub tłuczemy drobno orzechy.
Orzechy mieszamy z dwiema łyżkami cukru (lub jedną jeśli ktoś woli mnie słodkie, całość i tak będzie jeszcze oblana syropem), cynamonem oraz dwiema łyżkami stopionego masła.
Istnieją dwa sposoby przygotowywania baklavy, wybierzcie ten, który Wam bardziej pasuje.
Sposób 1:
1. Rozkładamy w blaszce pierwszy płat ciasta phyllo, smarujemy go rozpuszczonym masłem, kładziemy następny płat, który również smarujemy masłem. W zależności od tego ile chcemy warstw, na tyle części dzielimy nasze wszystkie płaty ciasta phyllo.
2. Jeśli mamy np. 9 plastrów i chcemy 2 warstwy nadzienia, po pierwszy 3 płatach dodajemy zmieszane z przyprawami i masłem orzechy. Następnie kładziemy kolejne 3warstwy ciasta, pamiętając o każdorazowym smarowaniu ich masłem. Dodajemy orzechy i ostatnie 3 warstwy ciasta, które będą górą baklavy. Ostatni płat phyllo również smarujemy masłem.
3. Całość kroimy w romby lub prostokąty i wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy od 30minut do godziny – ciasto musi się ładnie przyrumienić na złoty kolor.
Sposób 2:
1. Ciasto phyllo należy rozłożyć na blacie, widoczny plaster nasmarować masłem.
2. Na mniej więcej 1/3 ciasta rozłożyć orzechowy farsz, następnie zwinąć całość zwinąć tak, aby powstał rulon.
3. Posmarować masłem kolejny płat, poprzedni rulon owinąć raz jeszcze, powtarzając czynność 3-4 razy, w zależności od tego ile chcemy, aby baklava miała warstw.
4. Gotowe rulony wyłożyć w natłuszczonym naczyniu, w którym będziemy je zapiekać. Ruloniki posmarować masłem i następnie pokroić w kawałki.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 30-60minut, aż do złocistego koloru.
Przygotowujemy syrop
W rondelku podgrzewamy wodę, dodajemy korę cynamonową, wodę różaną, cukier, cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotować około 10minut, pod koniec dodać miód i gotować jeszcze 2minuty.
Wyjęta z piekarnika ciasto polać syropem, zostawić do przestygnięcia.
GOTOWE!
Przepis znajdziecie również na naszym fanpage'u na facebook'u, do którego serdecznie zapraszamy!