Szukaj samochodu na wynajem

Kraj:

Odbiór:

Data odbioru:

Zwrot:

Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
INTERNETOWY PRZEWODNIK PO KRECIE   >>>HISTORIA I KULTURA KRETY  >>>PRZEPISY KULINARNE  >>>DANIA GŁÓWNE  >>>Spanakopita 

Spanakopita czyli ciasto ze szpinakiem

 

Ciasto o nazwie spanakopita ( gr. Σπανακόπιτα ), jest obok ciasta tyropita, najbardziej popularną przekąską w Grecji.

Można je kupić praktycznie w każdej piekarni, czy barze z przekąskami, możemy je również wykonać sami w domu. Podstawowymi składnikami spanakpity jest cienkie ciasto filo, szpinak oraz ser feta.

Szpinak najlepiej, żeby był swieży a feta – grecka.

Możemy się posłużyć  gotowym, mrożonym ciastem filo ( phillo ), gdyż przygotowanie go w domu jest bardzo czasochłonne i dosyć skomplikowane.

 

 

Składniki:

- opakowanie ciasto filo

- ok 700gram świeżego szpinaku ( może być więcej )

- 1 cebula

- ok. 3 zielone cebule ( z ich dostępnością różnie bywa, jeśli nie mamy to z powodzeniem możemy je zastąpić pęczkiem szczypiorku)

- Oliwa z oliwek

- Ser feta 250gram (może być więcej, ale sprawdźmy przed dodaniem większej ilości, czy całość nie jest za słona)

- pieprz, dill (jeśli dillu nie dostaniemy, można dać sporą garść świeżej natki pietruszki)

- 2 jajka

 

PRZYGOTOWANIE

 

Jeśli nasze ciasto filo jest mrożone, wyjmujemy je z zamrażalki i trzymamy w opakowaniu aż się rozmrozi (co trochę potrwa, jednak ważne – jeśli będziemy na siłę rozklejać zamrożone ciasto…poprzerywa się)

Przygotowujemy szpinak – myjemy go a następnie chwilę dusimy w niedużej ilości wody.

Na patelni z odrobiną oliwy szklimy cebulę, dodajemy zieloną cebulkę lub szczypiorek, mieszamy całość ze szpinakiem.

Kruszymy ser feta i dodajemy do całości, kiedy całość wystygnie dodajemy rozbełtane jajka.

Dodajemy dill, trochę pieprzu, całość mieszamy.

 

Przygotowujemy ciasto filo.

Rozkładamy je, następnie naczynie, w którym będziemy piekli naszą  spanakopitę smarujemy oliwą. Rozkładamy płaty ciasta filo w taki sposób, aby część wystawała poza naczynie, każde smarujemy oliwą przed dodaniem kolejnej warstwy. Po paru warstwach wykładamy część naszego farszu. Przykrywamy kolejnymi płatami, dajemy resztę farszu, wykładamy wszystkie płaty do końca.

Zawijamy do środka pozostałe płaty ciasta pamiętając o oliwie.

Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180stopni Celsjusza, pieczemy ok 1 godzinę, do momentu, kiedy wierzch będzie rumiany.

Po wyjęciu czekamy aż spanakopita ciut przestygnie.

Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło i na zimno.

 

καλι ορεξι – kali orkesi, smacznego!:)

Przepis wraz ze zdjęciami znajdziecie również na naszym fanpage'u na facebooku 

Booking.com
sluchawka ikona slash fb ikona

Wszelkie prawa zastrzeżone ©2013-2023 wiemgdziejade.pl