Szukaj samochodu na wynajem

Kraj:

Odbiór:

Data odbioru:

Zwrot:

Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
INTERNETOWY PRZEWODNIK PO KRECIE   >>>HISTORIA I KULTURA KRETY  >>>PRZEPISY KULINARNE  >>>DANIA GŁÓWNE  >>>Soutzoukakia 

Soutzoukakia, klopsy w sosie pomidorowym

 

Soutzoukakia to inaczej podłużne kotlety z mięsa w sosie pomidorowym, znane również jako smyrneika i smyrna meatballs.

 

 

Na porcję dla dwóch osób potrzebować będziemy:

 

  • Ok 250gram mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kromki czerstwego chleba albo 1 twardawa bułka pszenna
  • Puszka pomidorów – albo słodkie, dorodne i świeże pomidory, ok 0,5 kg.
  • Olej rzepakowy ( może być też słonecznikowy, ale do smażenia lepiej nadaje się ten pierwszy )
  • Łyżka masła
  • Spora garść świeżej, poszatkowanej pietruszki
  • Ok 100ml czerwonego wina
  • Ok 50ml wody
  • Mąka
  • 1 jajko
  • Ocet winny ( najlepiej czerwony )
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano, kumin (kmin rzymski), mięta, cynamon

 

PRZYGOTOWANIE

 

Pieczywo namaczamy w winie oraz wodzie, zostawiamy aż płyn wsiąknie.

Po tym czasie chleb albo bułkę porządnie odciskamy, przekładamy do dużej albo średniej misy.

Płyn, który pozostał zostawiamy na później.

Cebulę szatkujemy na jak najmniejsze kawałki, dorzucamy do misy , dodajemy mięso, pietruszkę.. Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy je, rozbijamy jajko i dodajemy przyprawy:  sól, pieprz, ok ½ łyżeczki kuminu, ok 1 łyżka oregano, łyżeczka mięty.

Mieszamy całość i zostawiamy na jakiś czas, aby się przegryzło.

 

Kiedy mięso nabierze aromatu przypraw, przygotowujemy talerzyk z mąką. Na patelni rozgrzewamy olej.

Z mięsa formujemy podłużne pulpety, które obtaczamy w mące. Pulpety smażymy partiami na patelni, obracając je co jakiś czas w ten sposób, aby z każdej strony były złoto-brązowe.

Usmażone pulpety odkładamy na talerz. Jeśli na patelni znajdują się przypalone resztki, zmieniamy patelnię albo je usuwamy.

 

PRZYGOTOWANIE SOSU

 

Pomidory za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, wlewamy na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Następnie dodajmy ok. pół łyżeczki octu, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz do smaku, możemy dodać również trochę oregano. W tym momencie dodajemy również do sosu łyżkę masła.

Sprawdzamy, czy smak nam odpowiada, jeśli tak, to do sosu wkładamy usmażone wcześniej pulpety. Całość powinna się podusić na małym ogniu ok. 10minut.

 

Podajemy z białym ryżem.

 

Smacznego! καλι ορεξι    :)

 

Zapraszamy również na nasz fanapge na facebooku, gdzie znajduje się przepis ze zdjęciami :)

Booking.com
sluchawka ikona slash fb ikona

Wszelkie prawa zastrzeżone ©2013-2023 wiemgdziejade.pl