Groszek z marchewką i koprem na sposób grecki - Arakas Me Anitho
Bardzo proste, tanie i smaczne danie, które często towarzyszy różnym mięsom, ale często jest też jedzone samodzielnie z dodatkiem chleba i fety.
Danie najlepiej przyrządzić ze świeżego groszku oraz kopru, jeśli jednak nie mamy takiego pod ręką, nada się też groszek mrożony.
Jest to takie typowo wiejskie danie, które często gości na kreteńskich stołach.
Składniki na sporą patelnię:
- ok. ½ kg groszku
- 2 duże ziemniaki obrane ze skóry i pokrojone w kawałki średniej wielkości
- 2 obrane marchewki pokrojone w plasterki
- 2 małe, młode cebule
- Pęk kopru
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- Oliwa z oliwek
- pieprz, sól, cukier, woda, świeża pietruszka
PRZYGOTOWANIE
1. Na dużej patelni (głębokiej i wysokiej) rozgrzać parę łyżek oliwy z oliwek, wrzucić na nią pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
2. Kiedy cebula się zeszkli, dołożyć marchewkę, ziemniaki, groszek, doprawić wszystko pieprzem i solą i odrobiną cukru, dodać pastę pomidorową, całość dokładnie wymieszać a następnie zalać taką ilością wody, aby wszystko przykryła. Gotować pod przykryciem ok.30 minut, dodać koper i parę gałązek pokrojonej pietruszki, w razie potrzeby dolać wody i gotować kolejne 5-10minut. Po tym czasie należy sprawdzić, czy ziemniaki i marchewka są miękkie. Jeśli tak, ewentualnie doprawić i można podawać.
Danie świetnie łączy się ze świeżym chlebem w akompaniamencie fety i oliwy z oliwek.