Dorada z grilla lub piekarnika
Bardzo prosty przepis na smaczną i zdrową doradę. Mięso dorady jest bardzo delikatne, a ości dzięki temu, że są duże, łatwo jest się pozbyć.
Jeśli lubimy skórę, możemy ją również zjeść, gdyż w przypadku dorady, jest ona jadalna.
Poniższy przepis odpowiada daniu dla dwóch osób.
SKŁADNIKI
- Dwie, świeże dorady
- 1 duża cytryna lub 2 małe
- Parę ząbków czosnku
- Oregano, sól
- Oliwa z oliwek (około )
PRZEPIS NA DORADĘ Z GRILLA
1. Oczyszczone i wysuszone ryby należy natrzeć od wewnątrz oraz od zewnątrz solą, delikatnie natrzeć oliwą. Do brzuszków wsadzić pocięty na plasterki czosnek. Na rozgrzanym grillu ze średnim ogniem, grillować ryby po ok. 10minut z każdej strony.
2. Kiedy ryby się grillują, należy wymieszać w naczyniu sok z cytryny, oliwę oraz oregano.
3. Gotowe rybki polać sosem, najlepiej serwować ze świeżym chlebem i sałatką.
PRZEPIS NA DORADĘ Z PIEKARNIKA
1. Oczyszczone ryby osuszyć, a następnie na każdej zrobić na grzbiecie 3 nacięcia, aż do kręgosłupa. Czosnek pokroić na plastry, połowę cytryny również.
2. Natrzeć ryby od środka i z wierzchu solą, skropić oliwą. Ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, na każdej rybie położyć pokrojone ząbki czosnku oraz plasterki cytryny.
3. Ryby włożyć do nagrzanego do 190stopni piekarnika. Przez 25-30minut piec pod przykryciem (np. z folii aluminiowej), na koniec pieczenia zdjąć folię. Rybki można delikatnie podlać białym winem, aby się nie wysuszyły.
4. Po wyjęciu z piekarnika, raz jeszcze skropić cytryną, posypać oregano.
Podawać z pieczywem i sałatką.
Smacznego! Kali oreksi! :)