Szukaj samochodu na wynajem

Kraj:

Odbiór:

Data odbioru:

Zwrot:

Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
Dzień: Miesiąc: Rok:
Ok
INTERNETOWY PRZEWODNIK PO KRECIE   >>>HISTORIA I KULTURA KRETY  >>>PRZEPISY KULINARNE  >>>DANIA GŁÓWNE  >>>Gemista 

Gemista ( gr. Γεμιστά )

 

Gemista, czyli nadziewane papryki oraz pomidory z pysznym farszem, jest jednym  z najbardziej znanych dań kuchni greckiej.

 

Przygotowanie gemisty wbrew pozorom nie jest pracochłonne, jednak na efekt końcowy musimy trochę poczekać , gdyż danie dochodzi w piekarniku około 1 godzinę.

Tradycyjnie do przygotowania tego dania używa się papryki oraz pomidorów, jednak z powodzeniem możemy też użyć cukinię, bakłażana, czy inne warzywo, które będzie miało miękki miąższ a po upieczeniu delikatną skórkę.

 

Poniżej podane składniki odpowiadają daniu dla dwóch osób.

- 2 duże czerwone papryki ( możemy użyć także zielonej lub żółtej )

- 2 duże pomidory

- Niecała szklanka białego ryżu ( czyli 1 woreczek – możemy też użyć ryż brązowy, jednak ten po               przygotowaniu będzie dosyć twardy)

- Ok. 250gram mielonej wołowiny

- 1 cebula

- 3 ząbki czosnku

- Garść świeżej pietruszki  ( z powodzeniem można zastąpić suszoną )

- Oliwa  z oliwek extra virgin

- Opcjonalnie parmezan lub grana padano

- ¼ lub 1/3  pomidorów z puszki

- Przyprawy : sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, mięta, dill

Opcjonalnie – trochę czerwonego, wytrawnego wina

 

Jeśli chcemy, możemy nasze danie podać z pysznymi ziemniakami pieczonymi na sposób „grecki”

- 3 nieduże ziemniaki ;)

- ulubione przyprawy  ( u nas sól, pieprz, cząber, pietruszka, koperek, papryka słodka i  ostra, czosnek )

 

PRZYGOTOWANIE

Warzywa myjemy, pomidory nacinamy w taki sposób, aby „wieczko”  trzymało się na kawałku skórki.

Miąższ wraz z pestkami pomidora wydrążamy łyżeczką, przekładamy go do naczynia.

Odcinamy górne części papryk, wyrzucamy gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzewamy parę łyżek oliwy z oliwek, wrzucamy na nią poszatkowaną  cebulę i mieszając smażymy aż się zeszkli, dorzucamy pokrojony czosnek.

Dorzucamy mielone mięso, zanim się zarumieni doprawiamy je solą, pieprzem i oregano.

W tym momencie możemy wlać na patelnię trochę czerwonego wina i podusić wszystko razem, aż alkohol odparuje, nie jest to jednak konieczne.

Do całości wrzucamy NIEUGOTOWANY ryż. Dodajemy zmiksowany miąższ z pomidorów oraz część pomidorów z puszki ( może być też pasta pomidorowa ), a następnie resztę przypraw.

Mieszamy i trzymamy wszystko razem na średnim ogniu ok. 15minut, co jakiś czas mieszając.

Jeśli chcemy urozmaicić smak dania, w tym momencie możemy dodać tarty parmezan lub inny żółty i twardy ser.

Jeśli danie jemy z ziemniaczkami, myjemy je oraz kroimy na ćwiartki, a większe kawałki w paski. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.

Rozgrzewamy piekarnik do ok. 200stopni.

Naczynie, w którym będziemy zapiekać  nasze jedzonko smarujemy oliwą.

Warzywa napełniamy farszem, a następnie przykrywami „górami”.

Układamy w naczyniu tak, aby otwory warzyw znajdowały się „na górze”.  Dodajemy ziemniaki, całość skrapiamy oliwą oraz paroma łyżkami wody.

Wstawiamy do piekarnika i trzymamy w nim godzinę.

Jeśli po pewnym czasie zauważymy, ze nasze danie za bardzo się przypieka, należy przykryć je folią aluminiową, którą pod koniec pieczenia zdejmujemy.

Gotowe!

Gemista bardzo dobrze smakuje na ciepło, ale też i na zimno.

Po dodaniu składającego się wyłącznie z ryżu i przypraw, do których można dodać też inne starte warzywa, zyskamy danie dla wegetarian.

Więcej zdjęć znajdziecie na naszym fanpagu www.facebook.com/wiemgdziejade

 

καλι ορεξι – kali orkesi, smacznego!:)

Booking.com
sluchawka ikona slash fb ikona

Wszelkie prawa zastrzeżone ©2013-2023 wiemgdziejade.pl